Dostupni linkovi

Švedska: 14 osoba pritvoreno zbog krijumčarenja izbeglica


Švedska policija saopštila je danas da je privela 14 osoba osumnjičenih za krijumčarenje izbeglica koje su prešle iz Danske uprkos evropskim pravilima za azil.

Portparol švedske policije Lars Forstel rekao je da su pritvorene osobe osumnjičene za ilegalni prevoz izbeglica preko mosta Oresund koji povezuje Kopenhagen i Malme.

Most Oresund postao je još jedno žarište u pokušaju Evropske unije da obezbedi pravilnu primenu pravila za azil usled talasa ljudi koji traže utočište bežeći od rata, progona i siromaštva. Prema pravilima EU, oni bi trebalo da podnesu zahtev za azil u prvoj zemlji Unije, a ne da prelaze iz jedne države u drugu.

Nekoliko desetina migranata i izbeglica stiglo je preko mosta iz Kopenhagena vozom, autobusom i automobilima na glavnu stanicu švedske prestonice.

Švedska agencija za migracije saopštila je da je poslednjih nedelju dana skoro 700 osoba podnelo zahtev za azil u Malmeu.

Švedska je jedna od zemalja koje prihvataju najviše azilanata. Nemačka je jedina članica EU koja je tokom prošle godine prihvatila više izbeglica od Švedske.

XS
SM
MD
LG