Dostupni linkovi

WP: Pobuna konzervativaca protiv pape


Papa Franjo našao se na udaru konzervativnih krugova Vatikana zbog liberalnih stavova o istopolnim zajednicama, izbjeglicama, klimatskim promenama, pobačaju, piše "Vošington post" (WP).

Konzervativni crkveni funkcioneri sve glasnije se bune protiv pape, kojem, osim "preterano liberalnih izjava", zameraju i pokušaje da reši korupcijske afere Vatikanske banke.

Na udaru su se našli najbliži saradnici pape, koje konzervativni krugovi nastoje da kompromituju, navodi američki list.

Batista Mario Salvatore Rika, koji je 2013. godine, uz papin blagoslov, postavljen na čelo Vatinkanske banke, odmah je u nekim medijima optužen da je homoseksualac.

Rika je zbog skandala ponudio ostavku, koju papa Franjo nije prihvatio.

Smatra se da su optužbe podmetnute upravo iz konzervativnih krugova koji se protive papinim reformama.

Na meti se ove godine našao i australijski kardinal Džordž Pel, kog je papa imenovao za prvog čoveka Sekreterijata za ekonomiju i koji bi trebalo da sprovede fiskalnu reformu u Vatikanu.

Pel je, putem australijskih medija, optužen da se bahato razbacuje finansijama Crkve.

Američki list podseća da Pel ni ranije nije bio omiljen u delu vatikanske kurije, s obzirom na to da je u Australiji predvodio borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece u crkvi, a spadao je i među kritičare bivšeg pape Benedikta Šesnaestog.

Američki kardinal Rejmond Burk nedavno je pred televizijskim kamerama priredio jedan od najžešćih napada na papu. On je papu Franju otvoreno upozorio da "neće dopustiti nikakve liberalne reforme u crkvi".

"Moć pape nije apsolutna. On nema moć da promeni crkvena učenja ili doktrine", rekao je Burk, jedan od istaknutijih konzervativaca u samom vrhu Katoličke crkve.

On smatra da je katolička crkva pod vođstvom pape Franje - "brod bez kormilara".

"Vašington post" prenosi stavove sedam visokih crkvenih funkcionera, koji su želeli da ostanu anonimni, a koji se slažu da Vatikan nije bio ovako polarizovan još od reformi sprovedenih šezdesetih godina prošlog veka.

Američki biskup Tomas Tobin u otvorenom pismu svojoj biskupiji poručuje da Crkva, "pokušavajući da se prilagodi zahtevima vremena, kao što predlaže papa Franjo, reskira da ostane bez svog kontrakulturnog, proročanskog glasa koji svet treba da čuje".

Takođe, 500 britanskih sveštenika sastavilo je otvoreno pismo u kojem optužuju papu da je "unio konfuziju u crkvena učenja".

XS
SM
MD
LG