Dostupni linkovi

Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Svedočili članovi porodice


Na suđenju za ubistvo Ćuruvije svedočili članovi njegove porodice

U Specijalnom sudu, svedočenjem članova njegove porodice, nastavljeno je suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Istoričarka Branka Prpa rekla je da joj Miroslav Kurak, koji je opužen kao neposredni ubica, ne liči na osobu koja je pucala na Ćuruviju. Prpa, koja je bila sa novinarom kada je ubijen u prolazu zgrade u Svetogorskoj gde su živeli, navela je da je ubicu gledala sa zemlje. Odgovarajući na pitanje tužioca da li su na licu mesta bile dve osobe iako je videla samo jednog čoveka, Prpa je navela da osoba koja je pucala nije mogla da istovremeno nju udari.

Ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija Đurica izjavila je da je njen otac nekoliko meseci pre ubistva bio prisluškivan i progonjen preko medija, kao i da je bio u sukobu sa Mirom Marković, suprugom tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Pritisak je, prema njenim rečima, krenuo od oktobra 1998. godine, odnosno od uvođena čuvenog Zakona o informisanju.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su tadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor II uprave Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

XS
SM
MD
LG