Dostupni linkovi

Fajman za hitan samit EU i solidarnost


Austrijski kancelar Verner Fajman zatražio je hitno održavanje Samita EU o izbegličkoj krizi i ističe da ozbiljno razmatra predlog za vezivanje prijema izbeglica sa finansijskim dotacijama.

On je, nakon sednice vlade, rekao da bi Samit EU trebalo da se održi što pre, nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova.

Takodje je ponovio zahteva za solidarnošsću u EU i predložio povezivanje finansijskih dotacija za fer raspodelu izbeglica.

Od Samita EU Fajman, kako kaže, ne očekuje nikakav "patent rešenja" niti jednostavne odgovore, ali Unija mora koodrinisati svoju podršku UNHCR-u, kao i političke korake na medjunarodnom nivou i, naravno, raspodelu azilanata.
U vreme bankarske krize održano je mnoštvo sastanaka na nivou šefova vlada, podsetio je Fajman, dodajući da je sada potreban isti napor.

On je preneo da po pitanju prijema izbeglica postoji "teška diskusija", podvukavši da je za EU neprihvatljivo da pojedine zemlje, samo zato što lično nisu pogodjene, ne učestvuju u zajedničkom rešenju.

Zbog toga, kako je istakao, on ozbiljno razmatra predlog da se finansijski zahtevi iz zemalja članice vežu za ispunjavanje obaveza prema izbeglicama.

"Ne može se solidarnost tražiti za sebe, a na drugoj strani reći: Dobro je što nemamo toliko posla sa izbeglicama. To ne ide", podvukao je austrijski kancelar.

Takodje se založio za zajedničke standarde u postupcima prema azilantima.
Prema njegovim rečima činjenica da desetine hiljade iubeglica žele što brže da napuste Madjarsku vezana je za tamošnju nisku stopu pozitivnih odgovora na molbe za dobijanje azila.

"Pojedine zemlje očigledno treba podsećati da je azil ljudsko pravo", kritikovao je Fajman pre svega madjarske susede.

On je dodao da se ne smeju podizati zidovi protiv ratnih izbeglica.


XS
SM
MD
LG