Dostupni linkovi

Papa ubrzo proceduru za poništenje braka


Papa Franja radikalno je danas reformisao procedure Rimokatoličke crkve za poništenje braka dopuštenjem brzog donešenja odluka i uklanjanjem automatske žalbe kako bi ubrzao i pojednostavio proces.

Franja je izdao novi propis koji uređuje kako biskupi širom sveta odlučuju kada je brak nevažeći. Katolici moraju dobiti poništenje od crkve, ako žele da se opet venčaju u crkvi.

Taj proces je međutim dosad bio komplikovan, skup i van domašaja mnogih katolika, posebno u siromašnim zemljama u kojima biskupije nemaju tribunale za brakove.

Franja je naglasio da je brak i dalje neraskidiva zajednica i da novi propisi ne treba da pomažu njegovom okončanju. Cilj reforme je, naveo je papa, da se ubrza i uprosti proces kako bi vernici mogli da ostvare pravdu.

Opšti cilj reforme je "spas duša", naglasio je papa.

Najveća reforma se tiče ubrzane procedure, kojom rukovode biskupi i koja se može iskoristiti kada oba supružnika traže poništenje ili se oboje ne protive. Takođe se može iskoristiti i kada zbog drugih dokaza nije potrebna temeljnija istraga. Taj proces se može završito za 45 dana.

Katolici su se dugo žalili na predugu proceduru koja može trajati godinama i koštati hiljade dolara za pravne i sudske troškove.

Bez poništenja prethodnog braka, ponovo oženjeni katolici se smatraju preljubnicima koji žive u grehu i ne mogu dobiti pričešće.

On je citirao svog prethodnika na čelu nadbiskupije u Buenos Ajresu koji je rekao da je polovina brakova u suštini invalidna zato što judi ulaze u njih bez svesti da je venčanje životna obaveza.

XS
SM
MD
LG