Dostupni linkovi

Rohani: Iran spreman da razgovara o Siriji sa SAD i S. Arabijom


Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da je njegova zemlja spremna da razgovara sa SAD i Saudijskom Arabijom o rešavanju krize u Sirijia pod uslovom da ti pregovori mogu da dovedu do mira i demokratije u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Većinski šiitski Iran vodeći je saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada i optužuje svog sunitskog rivala Saudijsku Arabiju i SAD da su u Siriji na strani pobunjenika koji se bore protiv Asada i islamskih ekstremista. Rohani je ovo izjavio na konferenciji za štampu sa svojim austrijskim kolegom Hajncom Fišerom, koji se nalazi u poseti Teheranu.

"Iran će sesti za pregovarački sto sa regionalnim zemljama i svetskim silama ako će rezultat biti sigurnija, stabilna i demokratska budućnost za Siriju", rekao je Rohani. On je rekao da demokratija nije sad prioritet u Siriji i da pre svega treba zaustaviti "krvoproliće".

"Hiljade ljudi je raseljeno, stotine hiljada ubijeno" u toj zemlji koja je totalno destabilizovana, rekao je Rohani i dodao da je sada važan život Sirijaca i povratak izbeglica.

Pre "razgovora o opozicionim grupama i onih koji podržavaju" režim predsednika Bašara al Asada treba "pre svega zaustaviti krvoproliće, uspostaviti relativnu bezbednost u Siriji da bi se omogućio povratak izbeglica", rekao je on.

"Tada možemo govoriti o budućnost Sirije, demokratiji i izborima", dodao je iranski predsednik i naveo da je spreman da sedne za bilo koji pregovarački sto na svetu ako bi to dovelo do zaustavljanja nasilja u Siriji.

XS
SM
MD
LG