Dostupni linkovi

Izbeglice nastavile pešice preko mađarske granice


Foto: AFP

Više stotina izbeglica probili s policijske kordone i uspeli da dođu do autoputa M5 koji povezuje Mađarsku i Srbiju, odakle su nastavili put prvo ka Budimpešti zatim ka Nemačkoj, prenosi danas agencija AP.

Policija je pokušala da blokira puteve oko centra za prihvat izbeglica kod sela Reske, ali je veliki broj njih uspeo da pobegne preko polja.

Policija je upotrebila i suzavac, ali nije uspela da spreči izbeglice da nastave put, uzvikujući "Nemačka, Nemačka".

Slično se dogodilo i prošle sedmice, kada su migranti prošle nedelje krenuli sa železničke stanice u Budimpešti peške ka Austriji. To je primoralo mađarske vlasti da odustanu od svojih mera iz bezbednosnih razloga i prevezu migrante autobusima do austrijske granice.

Istovremeno je mađarski ministar odbrane Čaba Hende juče podneo ostavku. Mađarski mediji su naveli da se ministru zameralo kašnjenje izgradnje ograde visoke četiri metra na oko 175 kilometara dugoj granici sa Srbijom, koja bi trebalo da zaustavi dalji priliv izbeglica.

Sukobi migranata sa policijom izbili su danas i nedaleko od sela Idomeni na grčkoj severnoj granici sa Makedonijom. Situacija se smirila kada je makedonska policija počela da pušta veće grupe izbeglica da pređu granicu.

XS
SM
MD
LG