Dostupni linkovi

Grčka desnica za veću zaštitu granica zbog migranata


Grčka treba da ojača svoju granicu naspram priliva migranata na njene obale, izjavio je Evangelos Mejmarakis, šef konzervativne partije Nova demokratija, koja bi mogla da se vrati na vlast posle izbora kasnije ovog meseca. "Kada je reč o migrantima, granice treba da budu bolje zaštićene i Grčka ne treba da šalje poruku da je ovde bolje i da dođu", rekao je Mejmarakis u intervjuu za televiziju Star.

On je dodao da svaka osoba koja stigne u Grčku šalje poruku onima koji čekaju, i dodao da se više od milion migranata i izbeglica trenutno nalazi na turskoj obali naspram grčkih ostrva u Egejskom moru.

Više od 230.000 migranata stiglo je do grčkih obala ove godine, većina njih je iz ratom zahvaćene Sirije, ali takođe iz Avganistana, Pakistana i drugih siromašnih zemalja.

Grčke vlasti nisu bile u stanju da savladaju taj priliv bez presedana i u nedostatku dovoljnih objekata za prihvat, mnoge izbegličke porodice nedeljama su spavale na otvorenom, bez pristupa lekarskoj nezi i u nezdravim sanitarnim uslovima.

Grčki ministar za migrantsku politiku Janis Muzalas izjavio je juče da je ostrvo Lezbos, prvo na udaru dolaska izbeglica iz Turske, "na ivici eksplozije" sa više od 15.000 izbeglica koje čekaju da budu prevezene trajektima do Atine. Petnaest dana pre prevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, desničarska Nova demokratija je prema anketama rame uz rame sa strankom levice Siriza aktuelnog premijera Aleksisa Ciprasa.

XS
SM
MD
LG