Dostupni linkovi

Nastavak pada trgovinske razmene Kine


Trgovinska razmena Kine nastavila je pad u avgustu, kad je izvoz pao za 5,5 odsto mereno u dolarima u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je uvoz pao za 13,8 odsto, saopštila je danas kineska Carina, što ukazuje na slabljenje druge po veličini privrede u svetu. Izvoz je pao na 196,9 milijardi dolara u avgustu u odnosu na isti mesec 2014. godine a uvoz na 136,6 milijardi dolara, uz rast trgovinskog suficita od 20,1 odsto, navela je Carina na svom internet sajtu.

Ekonomski stručnjak Džulijan Evans-Pričard predviđa da će trgovinska razmena da se poboljša narednih meseci, jer je u avgustu pogođena velikom eksplozijom u luci Tjencin i time što je vlada zatvorila fabrike uoči velike vojne parade u Pekingu prošle nedelje.

Međutim, slabi trgovinski podaci zajedno s drugim slabim indikatorima predstavljaće novi pritisak na kineske vođe da pokušaju da spreče suviše brzo usporavanje privrede i gubljenje radnih mesta. Veliki broj kineskih proizvoča okrenutih ka izvozu podsticali su impresivan ekonomski rast zemlje, ali rast stagnira zbog pada tražnje na svetskom nivou.

Najnoviji podaci usledili su posle većeg od očekivanog pada izvoza u julu od 8,3 odsto i niza drugih loših pokazatelja o fabričkim nabavkama, prodaji na malo, investicijama i industrijskoj potrošnji.

Kineske devizne rezerve pale su za rekordnih 93,9 milijardi dolara u avgustu, pošto je centralna banka kupovala devize da podrži juan posle iznenadne devalvacije.

Rezerve su pale na 3.557 milijardi dolara na kraju avgusta, navela je Narodna banka Kine. I pored avgustovskog pada, kineske devizne rezerve i dalje su najveće na svetu.

Privredni rast Kine stao je nepromenjen na 7,0 odsto u poslednjem kvartalu, ali su porasle sumnje da Peking može da zadrži taj nivo rasta cele godne, što se odrazilo na kratkotrajnom poremećaju na svetskim berzama prošlog meseca.

U odgovoru na posustajući rast, Pekingu je smanjio kamatne stope pet puta u novembru, a najnovije smanjenje bilo je krajem avgusta. Kina je takođe devalvirala juan prošlog meseca u neočekivanom potezu koji su neki protumačili kao pokušaj podsticanja izvoza, mada je Peking naveo da je namera da devizni kurs bude više tržišno orijentisan.

XS
SM
MD
LG