Dostupni linkovi

Japanska privreda zabeležila pad od 1,2 odso


Japanska privreda pala je za 1,2 odsto na godišnjem nivou u kvartalu od aprila do juna, pokazuju danas objavljeni revidirani podaci, dok ekonomisti upozoravaju da usporavanje kineske privrede i previranja na finansijskim tržištima mogu negativno da utiču na očekivani privredni oporavak Japana u drugoj polovini godine.

Podaci su bolji od preliminarnih procena datih prošlog meseca, kada se očekivao pad bruto domačeg proizvoda (BDP) od 1,6 odsto, ali ekonomisti smatraju da je opšti trend slab.

Javne investicije i privatne stambene investicije bile su najjače oblasti rasta u kvartalu od aprila do juna. Zbog revizija poreskih zakona mnogi vlasnici nekretnina ruše stare kuće i grade nove. Japan je izašao iz recesije krajem 2014. godine a u prvom tromesečju imao je relativno snažan privredni rast od 1,1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, ali je to izgleda bilo kratkog daha, navodi agencija Frans pres.

Potrošnja domaćinstava koja učestvuje sa oko 60 odsto u BDP-u i dalje ne raste.

Japanska fiskalna godina počinje u aprilu pa je tendencija da javna potrošnja bude najviša na proleće kada se nastavljaju ili počinju projekti izgradnje.

Vlada premijera Šinzoa Abea i Banka Japana ocenjuju da se radi o privremenom usporavanju.

XS
SM
MD
LG