Dostupni linkovi

Rusija najavila nastavak podrške sirijskom režimu


Rusija će nastaviti podržavati sirijske vlasti u njihovoj borbi protiv terorizma, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

"Uvijek smo ih snabdijevali opremom u njihovoj borbi protiv terorizma. Mi smo ih podržavali, podržavamo ih i podržavat ćemo ih", izjavila je Zaharova u intervjuu za novine The New York Times.

Siriju razdire građanski rat više od četiri godine. Osim borbe protiv takozvane umjerene opozicije, Damask se mora suprotstaviti raznim militantnim grupama, uključujući i militantnu grupu "Islamska država" i Nusra front, ogranak al-Qaede u Siriji.

Rusija je angažovana u međunarodnim naporima na nalaženju političkog rješenja trenutnog sukoba u Siriji, kao i pružanja humanitarne pomoći narodu u ratom razdiranoj zemlji. U

augustu je sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio da visoko cijeni rusku pomoć, i kako je siguran da je Moskva dokazala svoju čvrstu poziciju podrške Damasku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je novinarima u petak kako je prerano razmotriti pokretanje zračnih udara po položajima "Islamske države" na sirijskoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG