Dostupni linkovi

Štrak pilota Lufthanze mogao bi potrajati


Piloti njemačkog avioprevoznika "Lufthanze" mogli bi da produže dvodnevni štrajk, koji je počeo danas u 8.00 časova, kako bi pojačali pritisak na upravu kompanije povodom spora u vezi sa rezanjem troškova, benficijama za penzionere i platama.

"Ne odbacujem mogućnost dodatnih štrajkova ove sedmice. Štrajkovi su mogući i u narednim sedmicama", izjavio je portparol sindikata Markus Val.

Današnji štrajk obuhvatio je putničke i teretne letove na dugim linijama iz NJemačke u periodu od 8.00 časova do ponoći.

Sutra će ovim vidom protesta biti obuhvaćeni letovi na kraćim dionicama "Lufthanze" i "DŽermanvingsa". "Lufthanza" je zbog štrajka otkazala 84 od 170 današnjih letova na dugim linijama iz Frankfurta, Minhena i Diseldorfa.

Očekuje se da će nekoliko stotina letova biti otkazano sutra. Dio letova na dugim linijama biće obavljen zahvaljujući pilotima koji su pristali da rade tokom štrajka.

Ovo je 13. štrajk u najvećem njemačkom avioprevozniku u posljednjih 18 mjeseci, a protesti zaposlenih koštali su kompaniju oko 100 miliona evra od početka godine.

"Lufthanza" pokušava da smanji troškove da bi bila konkurentna kompanijama koje nude jeftin prevoz u Evropi.

XS
SM
MD
LG