Dostupni linkovi

Kameron:Britanija će primiti do 20.000 sirijskih izbeglica


Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da će Velika Britanija primiti do 20.000 sirijskih izbjeglica iz kampova u Turskoj, Jordanu i Siriji tokom narednih pet godina, da pomogne u prevazilaženju migrantske krize u Evropi.

"Predlažemo da Velika Britanija primi do 20.000 izbjeglica", rekao je Kameron u obraćanju u donjem domu britanskog Parlamenta, na početku jesenjeg zasijedanja.

Kameron je rekao da Britanija ima moralnu odgovornost da djeluje i osvrnuo se na šokantne slike izbjeglica koje su se pojavljivale posljednjih dana. Rekao je da će ugrožena djeca i siročad imati prioritet.

To je znatno proširenje britanskog izbegličkog programa, što je Kameron najavio prošle nedelje. Izbjeglice će po dolasku u Britaniji dobiti petogodišnje vize po osnovu "humanitarne zaštite".

Kameron je rekao da je problem s izbjeglicama "jasno najveći izazov s kojim se danas suočavaju evropske zemlje" i dodao da će na ovaj način Velika Britanija ispuniti svoju ulogu prema njenim evropskim partnerima.

Velika Britanija je prihvatila 216 sirijskih izbjeglica za godinu dana, a oko 4.000 Sirijaca je dobilo azil od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. godine. To je znatno manje nego u zemljama kao što su Njemačka, Švedska i Francuska, ukazuje agencija France press.

Više od četiri miliona Sirijaca pobjeglo je iz zemlje, u kojoj je od početka rata poginulo 250.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG