Dostupni linkovi

Tržište rada u Njemačkoj odškrinuto za Zapadni Balkan


Njemačka vlada odlučila je danas da odškrine vrata svog tržišta rada za građane Balkana, odnosno da omogući legalan boravak za određeni broj onih koji budu imali validan ugovor o radu ili praksi.

Ova mjera donosi se u okviru napora da se zauzda priliv neosnovanih zahtjeva za azil iz ovog regiona, ali i da se nadomjesti manjak radne snage u određenim oblastima, a jedan portparol Ministarstva rada i socijalnih pitanja rekao je da će tačne odredbe biti saopštene narednih dana.

Kako je saopšteno, njemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi dvije druge partije koje čine vladajuću koaliciju dogovorili su se u noći između nedjelje i ponedeljka da "otvore mogućnost legalne imigracije za zapošljavanje u Njemačkoj" za građane Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova i Crne Gore.

"Svako ko bude mogao da pokaže ugovor o radu ili praksi moći će da dođe da radi ili da počne obuku", navodi se u saopštenju.

Dodjela dozvola za rad građanima Balkana bio je zahtjev Socijal-demokratske stranke (SPD), a plan koji je krajem prošle sedmice napravila ministarica rada Andrea Nales predviđa godišnje 20.000 boravišnih dozvola koje bi se mogle dati građanima ovih šest zemalja, na pet godina, pod uslovom da imaju validan ugovor o radu ili praksi.

Desetine hiljada građana Albanije i Kosova su od početka godine došle u Njemačku da traže azil, ali su njihove šanse da dobiju status izbeglice gotovo ravne nuli, a ubuduće će biti još manje jer je vladajuća koalicija danas odlučila da Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori da status sigurnih zemalja.

"Zahtev za azil nije dobar put" za te migratne, rekla je portparolka ministarice Nales.

Kada se odbije zahtev za azil, podnosilac se vraća u svoju zemlju, a u Berlinu planiraju da ovaj proces ubrzaju.

Nemačka privreda, međutim, želi da integriše dio tih ljudi kako bi nadomjestila manjak radne snage u nekim sektorima, poput zdravstva i nekih tehničkih zanimanja.

Da bi spriječila rizik od snižavanja socijalnih standarda, jer bi građani Balkana mogli da dolaze da rade za manje novca nego Njemci, odobravanje boravišne dozvole biće moguće ukoliko je ugovor o radu ili obuci u skladu sa "uobičajenim uslovima" navodi se u saopštenju vladajuće koalicije.

Slične uslove za boravak u Nemačkoj imaju i australijski i američki građani, navela je portparolka ministarstva.

Ambasadorica Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker, za RSE je ovim povodom rekla da se za sada radi o prijedlogu ministrice i da će o tome morati da se izjasni Bunedestag.

XS
SM
MD
LG