Dostupni linkovi

Neće biti ponovoljenog suđenja Janši u aferi Patrija


Novo suđenje bivšem premijeru Slovenije Janezu Janši i dvojici saoptuženih u aferi Patrija neće se održati jer je slučaj zastario, saopštio je danas sud u Ljubljani na kojem su oni bili osuđeni na dvije godine zatvora i novčanu kaznu.

Novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem naložio je Ustavni sud koji je suspendovao pravosnažne presude Janši, generalu Antonu Krkoviču i preduzetniku Ivanu Črnkoviču zbog kršenja procedure u krivičnom postupku.

Potom je novi sudija Tanja Lombar Jenko donijela odluku prema kojoj je slučaj apsolutno zastareo budući da je prošlo deset godina. Državno tužilaštvo ima sada pravo na žalbu, ali se, kako ocjenjuju pravni i politički analitičari, na to vjerovatno neće odlučiti.

Prema optužnici i presudi koju je ukinuo Ustavni sud, Janša je kao premijer u prvom mandatu, započetom 2004. godine, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska firma dobije posao opremanja slovenačke vojske oklopnim vozilima vredan 278 miliona eura.

On je od početka negirao sve optužbe tvrdeći da je riječ o političkom procesu. Zbog afere koja je u javnosti izbila nekoliko meseci pre izbora 2008. izgubio je premijerski položaj, na koji je tada došao sadašnji predsednik države Borut Pahor.

XS
SM
MD
LG