Dostupni linkovi

Izbjeglički talas stigao do Danske


Više stotina izbjeglica iz velikog izbegličkog talasa koji je zapljusnuo Evropu posljednjih sedmica stiglo je u nedelju uveče i u ponedeljak i do Danske, ali kako procenjuju lokalni mediji velika većina želi da nastavi prema Švedskoj, Norveškoj i Finskoj.

Dio izbjeglica se odmah nakon izlaska iz voza na željezničkoj stanici u gradu Rodbi dao u haotično bjekstvo koje policija nije ni pokušavala da spriječi, kako bi se izbjegli konflikti, dok druga grupa u gradu Rodekro odbija da izađe iz voza i želi da nastavi prema Švedskoj.

Danski premijer Lars Loke Rasmusen rekao je danas da uvođenje graničnih kontrola sa Njemačkom nije rješenje za aktuelnu izbjegličku krizu.

Danska Narodna partija, od čije podrške zavisi Rasmusenova manjinska vlada, ranije je pozvala na uspostavljanje graničnih kontrola.

Rasmusen je rekao da više od 400 izbjeglica, koliko je ovog vikenda došlo u zemlju, u skladu sa Dablinskim sporazumom, mora da se registruje u Danskoj iako oni žele da putuju za Švedsku.

Danska ministarka za integraciju stranaca Inger Stojberg potvrdila je da je oglas o značajnom pooštravanju uslova za dobijanje danskog azila i smanjenju novčane pomoći izbeglicama, objavljen danas u libanskoj dnevnoj štampi, kao i da je na deset jezika istaknut u svim Azilantskim centrima u Danskoj.

XS
SM
MD
LG