Dostupni linkovi

Suđenju lideru Socijaldemokrata Makedonije odgođeno za 5.oktobar


Osnovni sud u Skoplju danas je ponovo odgodio suđenje za ugrožavanje ustavnog poretka i pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, u kome je među optuženima i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, a sljedeće ročište zakazano je za 5. oktobar.

Sudija Ljubinka Boškovska rekla je da se sudski proces odgađa, jer se optuženi Zaev ponovo nije pojavio u sudnicu, iako je uredno primio poziv.

Razlog za odgađenje suđenje je i zahtjev Tužilaštva da se Zaevu ukine privremena mjera javljanja svakog ponedjeljka u policijsku stanicu i da mu se oduzme putna isprava.

Prema navodima optužnice, lider opozicije Zoran Zaev "ucjenjivao je premijera Makedonije Nikolu Gruevskog tajnim materijalima, tražeći od njega da podnese ostavku i da bude formirana tehnička vlada koja bi organizovala prijevremene parlamentarne izbore".

Osim Zaeva, za takozvanu aferu "Puč" optuženi su bivši šef makedonske tajne policije Zoran Veruševski, njegova supruga Sonja Veruševska, Đorđi Lazarevski i Branko Palifarov.

Desetak dana nakon što je makedonski MUP podnio krivičnu prijavu za aferu "Puč", Zaev je počeo da objavljuje prisluškivane telefonske razgovore Gruevskog, koga optužuje da je preko Direkcije za bezbjednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije.

U međuvremenu su lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji, uz posredovanje međunarodne zajednice, prije svega evrokomesara za politiku susjedstva i proširenje Johanesa Hana, postigli dogovor o prevazilaženju krize i organizovanju prijevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila naredne godine.

XS
SM
MD
LG