Dostupni linkovi

Merkel:Sporazumi snažan impuls napretku Srbije ka EU


Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas novinarima da je uvjerena da će najnoviji sporazumi u dijalogu sa Prištinom dati "važan impuls napretku Sbrije u evropskim integracijama", a premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio nadu da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine.

"Obavili smo teške zadatke, a obavljaćemo ih i u budućnosti", naglasio je Vučić.

Merkelova i Vučić su to rekli novinarima poslije susreta u Berlinu, a potom su nastavili razgovore.

Kancelarka Merkel je istakla da je najnovjim sporazumima napravljen suštinski napredak, čime je stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na zapadnom Balkanu.

"To su hrabre odluke koje su donijete od strane Prištine, ali posebno od strane Beograda", istakla je ona na konferenciji za štampu povodom sastanka sa premijerom Srbije.

"Vjerujem da će ti rezultati dati važan impuls napretku Sbrije u EU", istakla je ona.

Kancelarka je izrazila zadovoljstvo što poslije kratkog vremena ima ponovo priliku da razgovara sa Vučićem, koji je, kako je dodala, doputovao u Berlin da bi Bundestagu, to jest pred Odborom za EU, govorio o rezultatima reformi koje je preduzela njegova vlada.

Merkelova je podvukla da je Srbija suočena sa velikim izazovom talasom izbeglica.

"Srbiju, iako nije članica EU, ali je činjenica da izbeglice u tu zemlju dolaze iz jedne države članice, i potom ponovo ulaze na tlo EU, posebno pogađa ovaj problem", rekla je Merkel.

Ona je dodala da, imajući u vidu probleme Srbije, mora prijateljski razgovarati sa premijerom Srbije o zajedničkom djelovanju.

Što se tiče lažnih azilanata iz regiona zapadnog Balkana, Merkelova je kazala da postoji saglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, bezbijedna država i da njeni građani nemaju pravo na azil, ali i da će se činiti sve da mladima u Srbiji bude data perspektiva.

XS
SM
MD
LG