Dostupni linkovi

Zvizdić: Realiziovana skoro polovina reformske agende BIH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je ta institucija već realizovao skoro 50 odsto obaveza iz reformske agende, te da na realizaciji agende rade i Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH).

On je istakao da je na sastanku u Sarajevu sa izvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope konstatovano da je BiH ostvarila visok stepen realizacije obaveza iz reformske agende.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara usvojio je i pet izuzetno važnih strategija koje jasno pokazuju opredjeljenje BiH za borbu protiv korupcije, terorizma, svih oblika kriminala, ekstremizma, nasilja nad ženama i pranja novca, te vladavinu prava.

Zvizdić je novinarima nakon sastanka rekao da usvojene strategije anuliraju anomalije u navedenim oblastima i uvode pravičnost i vladavinu prava u sve postupke i djelovanje svih institucija BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara uvjeren je da će u septembru sa vladama Republike Srpske i FBiH konačno biti definisan mehanizam koordinacije, odnosno usklađen sa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom ponuđen na razmatranje i usvajanje.

Kada je riječ o akcionom planu za provođenje reformske agende, Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH to davno uradilo i da već radi po svom akcionom planu.

"Predstavićemo ga Parlamentarnoj skupštini BiH, a ostali nivoi vlasti će to raditi u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima", zaključio je Zvizdić.

Na sastanku sa izvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Zvizdić je dao presjek rada Vijeća ministara, svih ministarstava i svih drugih institucija u BiH koje rade na implementaciji obaveza i zadataka koje tretira Savjet Evrope.

Izvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope nalaze se u višednevnoj posjeti BiH.

XS
SM
MD
LG