Dostupni linkovi

Spriječen napad na crnogorskog mitropolita Mihaila u Bijelom Polju


Policija u Bijelom Polju spriječila je danas građane da fizički nasrnu na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihaila, javio je dopisnik CdM-a i Dnevnih novina iz Bijelog Polja.

Naime, ispred hotela Franca, u Bijelom Polju, gdje je danas, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava, trebalo da bude održan okrugli sto u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama, okupio se veliki broj pristalica Srpske pravoslavne crkve koji su protestovali zbog dolaska mitropolita Mihaila.

Kako je javlja dopisnik CdM-a i Dnevnih novina masa je u jednom trenutku krenula prema mitropolitu Mihailu, ali je brzom intervencijom policije spriječen veći incident.

Okupljeni Bjelopoljci su uzvikivali: "Sotono napolje" i "Ustašo napolje".

Ministar za ljudska i manjinska prva Suad Numanović, potom je odlučio da se današnja rasprava odloži.

Podsjećamo da su Nacrtom zakona o vjerskim slobodama nezadovoljni su Mitropoliji crnogorsko primorskoj, i prema njihovom mišljenju taj akt je pravno neupotrebljiv i u suprotnosti je sa tradicijom djelovanja vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Zbog toga traži od predlagača, odnosno Ministarstva za ljudska i manjinska prava da ovaj dokument povuče iz procedure.

S druge strane Pravni tim Crnogorske pravoslavne crkve razmatrao je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i zaključio da je opšteg karaktera, te da je postavio najvažnije principe o odnosima države i crkve.

XS
SM
MD
LG