Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije


Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu iznošenjem odbrane četvrtog optuženog, bivšeg pripadnika Državne bezbednosti (DB) Ratka Romića, koji je negirao krivicu.

Kako je novinarima ispred zgrade suda rekao punomoćnik porodice Ćuruvija Slobodan Ružić, Romić je istakao da nije učinio krivično djelo, niti na bilo koji način učestvovao u ubistvu Slavka Ćuruvije.

"Smatramo da dokazi koji su navedni u toku istrage i oni koji će biti izvedeni na glavnom pretresu pokazati da njegova odbrana nije tačna i očekujemo da će navodi optužnice biti dokazani", rekao je Ružić.

Prema Ružićevim rečima, spisak svjedoka još nije utvrđen, ali on očekuje da će se spisak koji su predložili tužilac, odbrana i punomoćnici redukovati, jer bi, kako je naveo, u suprotnom proces predugo trajao.

Za ubistvo Ćuruvije su pored Romića, optuženi i bivši načelnik Resora DB Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vrijeme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu. Po optužnici, plan ubistva i operativno praćenje naredio je Radomir Marković.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu nepoznatih lica iz vrha vlasti zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

XS
SM
MD
LG