Dostupni linkovi

Valensa apelovao na Poljake da primaju izbjeglice


Bivši predsjednik Poljske Leh Valensa apelovao je na Poljake da primaju izbjeglice, dodajući da bi i on pružio utočište Sirijcima u svojoj kući, samo da se dogovori sa suprugom.

Takve apele Poljaci ignorišu, naime dvije trećine njih u najnovijoj anketi za dnevnik Žečpospolita reklo je da izbjeglicama nikako ne bi pomogli tako što bi ih primili u svoju kuću.

Valensa je poljskoj televiziji TVN24 i poručio da Poljska mora da pokaže maksimalno razumijevanje za izbeglice i primi ih zato što oni bježe od ratova.

Nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom totalitarnom režimu naglasio je da zemlje Evrope moraju zajedno da pomognu bez obzira što je neko bogatiji a neko siromašniji.

"Treba sa njima podijeliti posljednju koricu hljeba. Ljudi smo. Oni su u tragičnoj situaciji. Treba li da ih pobiju?", upitao je Valensa.

On je rekao da kao dobitnik Nobelove nagrade za mir ne bi to trebalo tako da govori, da će možda rješenje za izbeglice biti oružana intervencija međunarodne zajednice protiv militantne "Islamske države".

Za razliku od Valense, svega 16 odsto Poljaka smatra da bi njihova zemlja trebalo bez ikakvog uslovljavanja da primi izbjeglice iz sadašnjeg talasa pred kapijama Evropske unije.

Poljaci su kao i susjedi Česi spremni da im se ukine sloboda kretanja u okviru šengenskog prostora, ako bi to zaustavilo izbjeglički i imigrantski talas.

Zatvaranje granica unutar EU kao najbolje rješenje navelo je 32 odsto anketiranih, dok je 18 odsto za to da i Poljska finansira pomoć izbjeglicama, ali u izbjegličkim logorima van EU.

XS
SM
MD
LG