Dostupni linkovi

TV komičar, biznismen i bivša prva dama vode na izborima u Gvatemali


Bivši televizijski komičar, jedan bogati biznismen i bivša prva dama vode na izborima za novog predsednika Gvatemale, raspisanim pošto je bivši šef države podnio ostavku zbog navodne umiješanosti u korupcijski skandal.

Prema prebrojanih skoro 51 posto glasova, televizijskom komičaru Džimiju Moralesu, bez političkog iskustva, poverenje je dalo 26,5 odsto glasača.

Slijede biznismen i dugogodišnji političar Manuel Baldison sa oko 18 odsto glasova i bivša prva dama Sandra Tores sa 17 posto podrške.

Ako nijedan od 14 kandidata ne osvoji prostu većinu glasova, drugi krug glasanja održaće se 25. oktobra. Prema prvim procjenama, na birališta je izašlo čak oko 80 odsto birača.

Kandidati na nedjeljnim izborima u Gvatemali suočeni su, kako se ocjenjuje, sa izazovom da osvoje glasove na izborima u državi čiji se bivši predsjednik Oto Peres Molina nalazi u pritvoru zbog optužbi da je predvodio veliku mrežu korupcije.

Peres Molina će morati da odgovori na optužbe o protivzakonitom udruživanju, pronevjeri i primanju mita u carinskom skandalu zbog kojeg je već uhapšena potpredsjednica Gvatemale, a neki od ministara su podnijeli ostavke.

XS
SM
MD
LG