Dostupni linkovi

Sanaderova odbrana zatražila izuzeće sudija


Odbrana bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zatražila je danas na pripremnom ročištu za ponovno suđenje u slučajevima Hipo i INA-MOL izuzeće predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, ali i svih ostalih sudija tog suda, prenosi Hina.

Direktorka Uskoka, Tamara Laptoš potvrdila je da je odbrana zatražila izuzeće Turudića kojem je Ustavni sud nedavno oborio prvu presudu protiv Sanadera, kao i svih ostalih sudija.

Turudićevo izuzeće odbrana je tražila s obzirom da je "Ustavni sud u svojoj odluci ukazao da bi trebalo razmotriti mogućnost da se vodi postupak pred novim vijećem", ali i "zbog nekih razloga zbog kojih oni imaju sumnje" da bi sudija Turudić bio pristrasan u ovom predmetu.

Sanaderova odbrana je još nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem jula upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u slučaju Hipo i primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi ponovljeni postupak trebalo sprovesti pred novim sudskim vijećem.

Turudić je međutim poslije odluke Ustavnog suda izjavio da "nema razloga da ponovo ne sudi Sanaderu".

U septembru bi, kako se doznaje na sudu, trebalo da bude poznato i hoće li se Sanaderu suditi zajedno s direktorom MOL-a Zoltom Hernadijem, kome je suđenje trebalo da počne još februaru.

Krajem jo Sanaderu bi trebalo da odlučuje i Vrhovni sud, koji će razmatrati žalbe na presudu u slučaju Fimi media, u kojem su bivši premijer Sanader i HDZ nepravosnažno proglašeni krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi.

Nakon odluke Ustavnog suda, Sanader, koji je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u slučaju Fimi Media.

Sud je 26. avgusta odbio jSanaderove odbrane da ga puste da se brani sa slobode, rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može sabirati.

Advokati, koji tvrde da je istekao zakonski rok od tri i po godine koliko najduže može trajati istražni zatvor, najavili su ustavnu tužbu.

XS
SM
MD
LG