Dostupni linkovi

Mljekari traktorima paralisali Brisel


Evropski mljekari blokirali su danas traktorima glavne saobraćajnice i tunele u Briselu u znak protesta zbog niskih cijena mlijeka i ukidanja subvencija.

Belgijski, francuski i njemački mljekari planirali su da u glavni grad Belgije dovezu čak 4.000 traktora, a dolazak prve grupe mašina još sinoć je paralisao saobraćaj na prilazima gradu i u centru.

Konvoj poljoprivrednih mašina će danas u nekoliko kolona proći kroz centar grada, da bi se na kraju okupili na briselskom trgu Šuman, gdje je sjedište većine evropskih insitucija i gdje danas zasijeda savjet ministara poljoprivrede EU.

Gradske vlasti apelovale su na vozače da ne koriste automobile bez prijeke potrebe, a grad nadlijeću policijski helikopteri.

Mjlekari traže da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mlijeka nakon što je belgijska vlada, povinujući se propisima EU, posljednjih godina postepeno obustavila dotacije farmerima i otvorila svoje tržište za uvoz jeftinog mlijeka iz inostranstva.

Ruske sankcije Evropskoj uniji, koje uključuju zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i smanjenje potražnje Kine za uvoznim mlijekom dodatno su otežali njihovu situaciju i doveli do stvaranja velikih viškova.

To je samo u ovoj godini dovelo do pojeftinjenja mlijeka od oko 25 odsto, a farmeri tvrde da im prijeti bankrot ako se ponovo ne uvede sistem subvencija i carina na uvozno mlijeko.

XS
SM
MD
LG