Dostupni linkovi

Sjeverna i Južna Koreja započele razgovore o spajanju porodica


Sjeverna i Južna Koreja u ponedjeljak su u pograničnom mjestu započele razgovore o nastavku spajanja porodica razdvojenih Korejskim ratom u ranim 1950-im godinama, saopćili su zvaničnici u Seulu.

Razgovori među zvaničnicima Crvenog križa dvije suparničke zemlje u Panmunjomu omogućeni su nakon sporazuma postignutog u ovom mjesecu koji je ublažio napetosti koje su zaprijetile pokretanjem rata. Napetosti su buknule nakon eksplozije mine u kojoj su osakaćena dvojica južnokorejskih vojnika za koju je optužen Sjever.

Krajnje emotivna spajanja porodica nisu se desila od početka prošle godine. Većina aplikanata je u sedamdesetim godinama života ili je starija i očajnički želi vidjeti najvoljenije prije smrti, prenosi AP.

Brojni Korejci čak ni ne znaju da li im je rodbina s druge strane granice još živa jer im njihove vlade zabranjuju razmjenu pisama, telefonske razgovore ili email poruke.

Oko 22.500 Korejaca učestvovalo je u kratkim spajanjima - 18.800 lično a ostali video putem - tokom perioda detanta. Nikome od njih nije pružena druga prilika da se sastane sa svojim rođacima, sudeći po južnokorejskom Crvenom križu.

Južnokorejski zvaničnici već dugo pozivaju na redovnija spajanja porodica i širenje broja ljudi koji učestvuju u njima. Sjeverna Koreja zabrinuta je da bi to moglo otvoriti zemlju prema bogatijoj i uticajnijoj Južnoj Koreji i zaprijetiti neometanoj vladavini stranke na vlasti.

Dvije Koreje još su podijeljene najutvrđenijom granicom na svijetu jer je Korejski rat iz perioda 1950-53. godine okončan primirjem a ne mirovnim sporazumom.

XS
SM
MD
LG