Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo ponovljeno suđenje Sanaderu


Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader stigao je danas posle 9.30 na zagrebački Županijski sud iz zatvora u Remetincu na pripremno ročište za ponovljeno suđenje u slučajevima HIpo i INA-MOL.

Suđenje se ponavlja pred sudskim većem koje vodi Ivan Turudić pošto je Ustavni sud krajem jula, po ustavnoj tužbi Sanaderove odbrane, poništio pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru i vratio ceo slučaj na novo suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke naveo da nije ispitivao je li Sanader kriv, jer Ustavni sud za to nije nadležan, već da li je u njegovom slučaju poštovan zakonodavni okvir države.

Bivši premijer je prvostepeno bio osuđen na deset godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banke", odnosno za uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-ih.

U objedinjenom postupku, osuđen je i za primanje deset miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u Ini.

Vrhovni sud je potvrdio presudu, ali je zatvorsku kaznu smanjio na osam i po godina zatvora.

U međuvremenu je Hrvatska podigla optužnicu i protiv Hernadija zbog davanja mita Sanaderu, ali je on nedostupan hrvatskom pravosuđu, pa je određeno suđenje u odsutnosti. U septembru bi trebalo da bude poznato hoće li se Sanaderu suditi zajedno s direktorom MOL-a.

Bivši hrvatski premijer je prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina i u slučaju "Fimi-medija", zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom na čijem je čelu bio i još devet optuženih.

Svi su osuđeni za izvlačenje milionskih iznosa iz državnih preduzeća i ministarstava preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija". Vrhovni sud će o žalbama na tu presudu odlučivati tokom ovog meseca.

Bez obzira na ukidanje presude u slučaju „Ina-MOL“ i „Hypo banka“ , bivši premijer je i dalje u pritvoru budući da mu je i dalje na snazi istražni zatvor u slučaju "Fimi-medija".

Sud je 26. avgusta odbio zahtev Sanaderove odbrane da ga puste da se brani sa slobode, navodeći da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati. Advokati su najavili ustavnju tužbu, jer smatraju da je istekao zakonski rok od tri i po godine koliko najduže može trajati istražni zatvor.

U još nekoliko slučaja Sanader se tereti za korupciju.

XS
SM
MD
LG