Dostupni linkovi

Policija i vojnici na Lezbosu zbog velikog broja izbeglica


Policijska i vojna pojačanja su u nedelju poslata da se izbore sa prilivom hiljada izbeglica i migranata na grčko egejsko ostrvo Lezbos, gde su se dogodila i dva napada na Sirijce "molotovljevim koktelima", objavila je državna televizija ERT-1.

Vlasti su se usredsredile da "što je pre moguće smanje veliki broj izbeglica na Lezbosu, tako da bi njihov protok ponovo bio podnošljiv" i za meštane, i za same izbeglice, rekao je ministar migracione politike Janis Muzalas koji je u poseti tom ostrvu.

Po policijskim izvorima, napetost se povećala prošle noći, kada su dva napadača s motocikla bacila dva "molotovljeva koktela" na izbeglice koje su spavale u parkovima najvećeg grada Lezbosa, Mitilinija. Jedan Sirijac je lakše povređen, a jedan osumnjičeni je uhapšen, rekao je izvor.

Interventna jedinica policija je u nedelju ujutro silom razdvojila masu izbeglica koje su se međusobno sukobile dok su čekale da ih vlasti registruju, objavila je ERT-1. Došlo je do sukoba Sirijaca koji imaju prioritet pri registraciji, i Avganistanaca. Dve interventne brigade policije su danas stigle na Lezbos, dok su sukobi nastavljaju.

Izbeglice su nestrpljive, želeći da što pre otputuju da bi iskoristile šansu da uđu u Nemačku čije su granice za njih otvorene. Na Lezbos je poslato i 60 policajaca da ubrzaju registraciju izbeglica koje s tog ostrva odlaze za Atinu, a potom kopnom idu ka zapadu Evrope. Uz to, vojska će biti raspoređena za raspodelu hrane i za postavljanje logora da izbeglice više ne bi boravile na ulici.

Vlasti Lezbosa i susednog ostrva Kos kažu da ih je savladao broj pridošlica, veći od 2.000 dnevno, kaže Lučka policija. Grčka je od januara registrovala dolazak 230.000 ljudi preko mora.

Evropska unija je obećala da će pomoći Grčkoj, ali zauzvrat zahteva razdvajanje izbeglica koje ispunjavaju uslove za azil, što su uglavnom Sirijci, od ekonomskih migranata za koje je predviđeno proterivanje.

XS
SM
MD
LG