Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Porošenko: Mirovni sporazum prvi put poštovan na istoku Ukrajine


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ocenio je danas u Kijevu da je mirovni sporazum prvi put ove nedelje poštovan na proruskom pobunjeničkom istoku Ukrajine nakon što su ti pobunjenici najavili izmene u svom političkom vrhu.

"Imam dobre vesti. Već nedelju dana niko ne puca na liniji fronta a to se prvi put dešava od kada je postignut mirovni sporazum u Minsku" u februaru ove godine, rekao je Porošenko ukrajinskim medijima.

Ukrajinski predsednik je rekao da vojnici i dalje ginu u konfliktnoj zoni zbog nagaznih mina ili u drugim nesrećama na putu, ali ne u borbama.

"To nam uliva nadu da će naši napori uroditi plodom i da ćemo izgraditi novu i efikasnu državu", dodao je Porošenko.

Izjava ukrajinskog predsednika dolazi posle najave Denisa Pušilina, izaslanika samoproglašene Republike Donjeck na istoku zemlje, o smeni predsednika pobunjeničkog parlamenta Andreja Purgina, poznatog po radikalnim stavovima.

Lider Donjecka Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da mirnovni sporazum iz Minska "nema alternativu".

"Sve ostale opcije dovode do besmislene smrti ljudi i do ekonomskog kolapsa", ocenio je Zaharčenko.

Mirovni sporazum iz Minska doveo je do primirja 15. februara na istoku Ukrajine, ali se taj prekid vatre redovno krši na tom području u kojem je od početka konflikta u aprilu 2014. godine poginulo više od 6.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG