Dostupni linkovi

Mogerini: EU se treba prilagoditi novoj realnosti


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini rekla je danas da je priliv izbjeglica, koji je izazvao duboke podjele u evropskom bloku, problem koji će biti još prisutan i da članice moraju da se prilagode novoj realnosti.

"Taj problem će još biti prisutan i, što to prije prihvatimo, prije ćemo moći da damo efikasan odgovor ujedinjeni kao Evropljani. Ovo pitanje utiče na sve nas. Prije nekoliko mjeseci to je bio problem Italije, Grčke i Malte. Sada je tu i Mađarska i moguće je da će uticati i na druge članice u budućnosti", naglasila je Mogerinijeva.

Šefovi evropskih diplomatija održali su danas u Luksemburgu neformalni sastanak na kojem nisu donesene nikakve odluke.

Kriza je izazvala duboke podjele u evropskom bloku. Njemačka predvodi u pozivima da države članice prime što mogu više ljudi koji bježe od rata.

Međutim, novije članice EU, na čelu sa Mađarskom, su protiv obaveznih kvota i trajnog prijemnog sistema jer smatraju da će time ohrabriti nove migrante da rizikuju svoje živote kako bi došli u evropski blok.

Mogerinijeva je rekla i da će EU uskoro donijeti odluku o pravilima za informisanje kupaca, ukoliko su uvezeni izraelski proizvodi došli iz jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

XS
SM
MD
LG