Dostupni linkovi

Koalicija "Domovina" traži osudu genocida u Srebrenici, Dodik nad Jermenima


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi da na narednoj redovoj sjednici, najavljenoj za 15.septembar, razmatraju Rezoluciju o osudi zločina genocida u Srebrenici, koju je prijedložio Klub poslanika "Koalicije Domovina“.

Na istoj sjednici inicijativu entitetskog predsjednika Milorada Dodika i deklaraciju o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917.

Usvajanje Rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici ranije je predlagao potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ali nadležni u RS-u nisu je prihvatili, nakon čega je to uradio Klub poslanika "Koalicije Domovina“ u entitetskom parlamentu.

Oni u predloženom dokumentu, u koji je Fena imala uvid, traže da Narodna skupština, "pridržavajući se ustavnih principa i ostvarujući njima postavljene ciljeve, najoštrije osudi zločin genocida nad Bošnjacima, počinjen u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda u Srebrenici, u julu 1995."

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik traži usvajanje deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine.

U predloženoj deklaraciji se traži usvojanje dokumenta kojim "Narodna skupština priznaje da je nad Jermenima 1915. godine izvršen genocid“.

"Već 100 godina se Jermeni širom svijeta bore da se ono što je turska vlada učinila ovom narodu prizna kao genocid. Narodna skupština podsjeća da je naredbom turskih vlasti uništavanje Jermena iz Otomanske imperije za vrijeme Prvog svjetskog rata dovelo do masakriranja i deportacije više od milion ljudi", stoji u Dodikovom prijedlogu skupštinske deklaracije.

Između ostalog, on navodi i da će "usvajanje ove deklaracije doprinijeti uspostavljanju trajnog mira između Turaka i Jermena s obostranim ubjeđenjem o neponavljanju genocida“.

XS
SM
MD
LG