Dostupni linkovi

Abot : Zaustaviti brodove koji krijumčare ljude


Srceparujuće fotografije utopljenog sirijskog dječaka na obali Turske treba da nas podsjete da se moraju zaustaviti brodovi koji krijumčare ljude, izjavio je danas premijer Australije Toni Abot čija se vlada zalaže za strogu imigracionu politiku.

On je dodao da fotografije na kojima se vidi beživotno tijelo trogodišnjeg Ajlana Kurdija iz Sirije dok se Evropa suočava sa jednom od najgorih izbjegličkih kriza od Drugog svetskog rata pokazuju "zlu" prirodu krijumčara.

"To je apsolutno srceparajuća fotografija i smatram da nijedan roditelj ne može da je pogleda i ne bude razoren", rekao je lider Australije okupljenim novinarima, prenosi AFP.

Govoreći o australijskoj imigracionoj politici, on je istakao da će se umiranje na moru okončati kada se zaustavi i krijumčarenje ljudi.

"Najsaosećajnija stvar koju možete da uradite na srednji i duži rok je da zaustavite tu zlu trgovinu", rekao je on.

Premijer je dodao da je prihvaćen poziv ministra poljoprivrede Branabija Džojsa da se poveća broj sirijskih izbeglica koje će država prihvatitinakon što je Australija prošle godine najavila da će naseliti 2.200 Iračana i 2.200 Sirijica koji su žrtve nasilja u svojim zemljama.

"To je zbog toga što imamo mnogo bolju kontrolu granica, podigli smo nivo njihove bezbjednosti tako da smo u poziciji da možemo da povećamo broj izbeglica", rekao je on.

Od kada je australijska konzervativna vlada došla na vlast u septembru 2013. godine ona provodi politiku vraćanja brodova, koji prevoze tražioce azila.

XS
SM
MD
LG