Dostupni linkovi

VSTV BiH: Odobriti OSCE-u pristup predmetima ratnih zločina


Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH donio je zaključak kojim se omogućava Misiji OEBS-a da pristupe predmetima ratnih zločina radi provođenja nezavisne analize, rekao je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija. On je istakao da taj zaključak korespondira sa mišljenjem VSTS-a iz 2006. godine.

Tegeltija je, nakon dvodnevne sjednice VSTS-a, pojasnio novinarima da su dobijena dva pisma od kojih je prvo od Kolegijuma Tužilaštva BiH, a drugo iz Misije OEBS-a u BiH.

"VSTS je donio zaključak kojim se jasno odredio prema zahtjevu Misije OEBS-a u BiH. Dali smo instrukciju Tužilaštvu BiH da treba da postupi u skladu sa našim mišljenjem jer je postupanje sa odlukama VSTS-a obaveza svih pravosudnih institucija u BiH", istakao je Tegeltija, napominjući da ne zna i ne može da pretpostavi šta će se kasnije dešavati.

Članovi VSTS-a smatraju da je zahtjev OEBS-a da izvrše nezavisnu analizu predmeta ratnih zločina Tužilaštva i Suda BiH u skladu sa njihovim i mišljenjem Suda BiH iz novembra 2006. godine, po kojem se OEBS-u dozvoljava uvid u spise.

Međutim, Kolegijum tužilac nedavno se oglasio dopisom u kojem navodi da pristup spisima po zahtjevu OEBS-a ne treba odobriti, te se poziva na nezavisnost pravosuđa i posljedice na dalji rad ove institucije u predmetima ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG