Dostupni linkovi

Novi val migranata stiže u Srbiju


Nakon nekoliko dana zatišja u Srbiju stiže novi val migranata, potvrdili su dužnosnici Crvenog križa u gradiću Preševo uz granicu s Makedonijom, gdje je tijekom noći i u srijedu stiglo više od 2.000 ljudi s Bliskog istoka.

"Imamo, od noćas, drastično povećan priliv migranata", rekao je srbijanskim medijima tajnik lokalnog Crvenog križa Ahmet Halimi, navodeći da je u privremenom prihvatnom centru oko tisuću ljudi, a ispred ih je mnogo više, a većina je iz Sirije, Iraka, Afganistana.

Crveni križ trenutačno ima dovoljno hrane i sredstva za higijenu, ali je neophodna dodatna opskrba mlijekom i opremom za bebe, a zbog povećnog priliva ljudi, žena i djece aktivsti Crvenog križa počeli su raditi u tri smjene kako bi se svima pomoglo.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je iznos od 1,7 milijuna eura, koliko je EU namijenila Srbiji i Makedoniji za rješavanje izbegličke krize "neozbiljan".

"Svaka zemlja pristupa ovom problemu različito i naša reakcija sigurno neće biti da pravimo 'kontra-zid'. Ali, to pitanje ne možemo mi rješavati, nismo mi svjetska sila", rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s predstavnicima misije OESS-a u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG