Dostupni linkovi

Island planira da prihvati više izbeglica


Island planira da prihvati više izbeglica, dok je prvobitno nameravao da ih ove i iduće godine primi po 50, izjavio je danas ministar inostranih poslova odazivajući se na apel za pomoć Sirijcima objavljen na Fejsbuku.

"Mislim da možemo da uradimo više, ali ne mogu da dam podatke o tome", rekao je ministar Gunar Bragi Sveinson, objavio je islandski radio RUV.

"Moramo da sednemo za sto i odlučimo šta možemo da uradimo", objasnio je on.

Raspravu o pomoći Islanda Sirijcima pokrenula je islandska književnica i nastavnica Brindis Bjergvinsdotir koja je pozvala sunarodnike da na Fejsbuku pokažu želju da njihova zemlja primi više izbeglica nego što je nameravala.

Do danas popodne, više od 14.000 korisnika te društvene mreže je podržalo taj poziv, a velika većina imaislandska imena. Stranica je dobila i poruke stranaca koji pozdravljaju inicijativu. Islanđani kažu da su voljni da prihvate izbeglice, da im daju odeću, hranu, igračke i pomoć za integraciju u društvo.

Na pitanje AFP, autorka inicijative je rekla da je dirnuta velikodušnošću svojih zemljaka. "Neverovatno je koliko su pozitivni glasovi ljudi koji su voljni da pomognu, nadmašili negativne koji se obično više vide na internetu", kazala je Bjergvinsdotir.

Island je 2014. godine prihvatio 4.348 doseljenika, od čega je skoro trećina bila Poljaka.

XS
SM
MD
LG