Dostupni linkovi

Teheran: Policija pleni automobile u kojima žene nisu pokrivene


Automobili u Teheranu u kojima su "nedovoljno pokrivene" žene biće oduzeti, rekao je danas šef saobraćajne policije u glavnom gradu Irana, prenela je novinska agencija ISNA.

"Ako je neka osoba u automobilu loše pokrivena ili je skinula veo, vozilo će biti oduzeto u skladu sa zakonom", rekao je general Tejmur Hoseini.

"Prijava će biti poslata sudu i, ako sud odluči, automobil će biti vraćen" vlasniku, rekao je on.

Od islamske revolucije 1979. godine nošenja vela ili marame je obavezno za sve žene u Iranu, bez obzira da li su Iranke ili strankinje. Pošto je od polovine 1990-ih godina došlo je do postepenog popuštanje nadzora, policija je poslednjih godina sprovela nekoliko kampanja za poštovanje te obaveze.

U nekim bogatim delovima Teherana, nije neuobičajeno videti da žene nose maramu samo preko ramena, a maramu ležerno nose i mnoge mlade žene, našminkane i odevene u uske haljine i kratke jakne.

"Nažalost, neke ulice su kao modne revije", pobunio se u ponedeljak šef pravne vlasti, ajatolah Sadek Laridžani, pitajući koliko se "takvo stanje" može "tolerisati". Umereni predsednik Irana, Hasan Rohani, izabran 2013. godine, poziva na veću političku i društvenu otvorenost, posebno u pogledu propisa o odevanju.

XS
SM
MD
LG