Dostupni linkovi

Italija jača graničnu kontrolu na zahtev Nemačke


Italija je spremna da kod tunela Brener koji je kroz Alpe povezuje sa Austrijom, privremeno pojača kontrolu na zahtev Nemačke suočene s masovnim prilivom migranata, saopštile su danas vlasti severne italijanske oblasti Bolcano.

"Vlada se brzo aktivirala u odgovoru na zahtev Berlina i navela da je spremna da ojača kontrolu na granici kod Brenera", navodi se u saopštenju i ukazuje da se poštuje Šengenski sporazum o slobodnom kretanju i da je kontrola koja se uvodi slična onoj koja je bila tokom samita G7, juna ove godine u Bavarskoj.

Suočea s rekordnim dolaskom izbeglica poslednjih nekoliko dana, nemačka savezna država Bavarska je zatražila "logističku podršku" suseda, navodi se u saopštenju vlasti provincije Bolcano.

Sa dozvolom vlade u Rimu, za italijanska provincija će na nekoliko dana privremeno prihvatiti 300 do 400 izbeglica da bi omogućila Bavarskoj da se reorganizuje i pripremi za hitnu situaciju.

Juće je u Nemačku stiglo 3.709 ljudi bez viza što je dvostruko više od dnevnog proseka poslednjih nedelja, a većinom su došli vozom iz Mađarske preko Austrije.

Posle rekordnog jučerašnjeg priliva, nekoliko stotina migranata stiglo je jutros u Nemačku, većinom u vozovima koji idu za Minhen, objavila je nemačka policija.

Od januara nemačka policija je registrovala više od 125.000 ilegalnih ulazaka, dok ih je cele prošle godine bilo 57.000.

Nemačka je glavna destinacija za izbeglice i migrante koji beže od rata i bede. Očekuje da će ih ove godine primiti 800.000, četiri puta više nego prošle.

XS
SM
MD
LG