Dostupni linkovi

Profit Lega raste usled velike potražnje širom sveta


Danski proizvođač igračaka Lego saopštio je danas da su njegove kockice u prvoj polovini godine zabeležile snažnu potražnju širom sveta, što će povećati zaradu.

Ukupni profit u prvih šest meseci 2015. povećan je za 30 odsto na 3,6 miliona kruna (480.000 evra), dok su prihodi od prodaje porasli na 14,1 milijardu kruna sa 11,6 milijardi kruna prošle godine.

Lego je saopštio da je proširio fabrike širom sveta i "značajno povećao investicije", što je rezultiralo dvocifrenim rastom u svim regionima, s najvećom potražnjom u Aziji.

Direktor Jorgen Vig Knudstorp je rekao da su rezultati "veoma zadovljavajući" i dodao da očekuje dobru zaradu u 2015.

"Ovo je posebno ohrabrujuće pošto se poredimo sa 2014. kada su proizvodi Lego filma pojačali naše poslovanje", rekao je Knudstorp.

Lego je 1. juna najavio investiciju od milijardu kruna (130 miliona evra) za poboljšanje potrage za novim materijalima za kockice koje se zasad prave od petrohemikalija.

Mada prevashodno poznat po kockicama, Lego ima izuzetno popularne aplikacija za mobilne telefone i tematske parkove, a prošle godine je izdao "Lego film", koji je bio najpopularniji animirani film prošle godine i time značajno podstakao prodaju.

XS
SM
MD
LG