Dostupni linkovi

Vatikan: Oproštajem se ne odobrava abortus


Vatikan je saopštio da se "oproštajem greha abortusa" o kojem je poglavar Rimokatoličke crkve Franja govorio "ne odobrava abortus, niti umanjuju njegove teške posledice".

Papa je naveo u pismu koje je juče objavio Vatikan da će tokom predstojeće Svete godine milosrđa svim sveštenicima dopustiti zvaničan oproštaj ženama koje su izvršile abortus, kao i onima koji su im u tome pomogli, i dodao da razume da su neke od njih morale da donesu "takvu očajničku i bolnu odluku".

Ova izjava kojom Franja "podseća sveštenike za neophodnost oprosta" jedna je od najznačajnijih uoči njegove predstojeće posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Papa je pojasnio da on ne umanjuje ozbiljnost abortusa, koji Crkva smatra za ekvivalent ubistvu, ali je istakao da je to lična i bolna odluka za žene.

"Upoznao sam mnogo žena koje nose ožiljke na srcu zbog ove mučne i bolne odluke", naveo je papa, dodajući da je "veoma svestan pritiska koji ih je na to".

Teološkinja Antea Batler izjavila je da je papin "oproštaj" dobra politika, ali da ne menja ništa za žene, preneo je danas Gardijan.

Ona je kazala da se papinim pismom, kojem dozvoljava sveštenicima oproštaj ženama koje su abortirale, ne menja politika Rimokatoličke crkve u pogledu abortusa. Prema kanonskom pravu, abortus je težak greh koji dovodi do isključenja iz Crkve.

Po nekim tumačenjima, ova papina poruka može se shvatiti i kao njegov pokušaj da se oni koji su zbog toga isključeni iz crkve, vrate u njeno okrilje.

XS
SM
MD
LG