Dostupni linkovi

Tahiri:Srbija da prihvati zajednicu albanskih opština


Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri smatra da Srbija ono što traži za srpsku manjinu u drugim zemljama treba da obezbedi manjinama koje žive u Srbiji.

"Zbog toga, prema evropskim standarima, i opštine sa većinskim albanskim stanovništvom u preševskoj dolini mogu da ostvare to pravo, ukoliko ga do sada nisu ostvarile", rekla je Tahiri za kosovsku agenciju Preševa jon, a prenosi portal Gazeta Blic.

Ona je dodala da ovaj proces treba da ima zakonsku osnovu i na tome opštinske vlasti treba da se angažuju.

"Što se tiče prava Albanaca u Preševskoj dolini, želim da naglasim da stanje nije dobro, jer se diskriminacija i nepoštovanje prava Albanaca od strane vlade Srbije nastavlja. Albance tamo tretiraju kao što su nekada tretirali Kosovare pre 1999. godine", navela je ona.

Tahiri smatra da Albanci u Preševskoj dolini ne uživaju legitimna prava koja im pripadaju a diskriminatorska politika, tvrdi, ugrožava njihovu prespektivu i standard.

"Srbija treba da poštuje prava Albanaca u skladu sa međunarodnim standardima i treba da bude princip po pitanju manjina, da poštuje jedinstvene standarde, odnosno da Srbija ono što traži za srpsku manjinu u drugim zemljama treba da obezbedi manjinama koje žive u Srbiji", rekla je Tahiri.

Tokom poslednje runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu su prošle sedmice potpisana četiri sporazuma među kojima je i sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

To je, navodi Preševa Jon, izazvalo reakcije posebno među Albancima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG