Dostupni linkovi

Putin u Kinu na obeležavanju pobede


Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Kinu povodom obeležavanja 70 godina od kraja Drugog svetskog rata i savezničke pobede nad Japanom, a sutra će prisustvovati velikoj vojnoj paradi u Pekingu.

Tokom dvodnevne posete, do koje je došlo na poziv kineskog predsednika Si Đipinga, ruski predsednik će se sastati sa mnogobrojnim stranim državnicima, izjavio je novinarima Putinov savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

"Iako će Putin razgovarati sa mnogim stranim liderima, danas će u njegovom fokusu biti razgovor sa kineskim premijerom Li Kećijangom i to o ekonomskoj saradnji dve zemlje",rekao je Ušakov.

Putin i Li će razmeniti mišljenja o trenutnoj međunarodnoj i situaciji u regionu kao i o perspektivi saradnje sa Ujedinjenim nacijama, Grupom od 20 vodećih ekonomija, azijsko-pacifičkoj ekonomskoj saradnji i saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama.

Putin će se u Kini sutra sastati sa predsednikom Venecuele, Laosa i Češke Republike.

Sa Nikolasom Madurom, predsednikom Venecuele ruski predsednik će razgovarati o budućoj ekonomskoj saradnji,a posebno o stabilizaciji cene nafte, rekao je Ušakov.

Ušakov je naglasio da će mnogi bilateralni sastanci uslediti sutra posle vojne parade i zvaničnog prijema kod kineskog predsednika.

XS
SM
MD
LG