Dostupni linkovi

Mikl-Lajtner upozorava na neuspeh EU


Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner upozorila je danas na opasnost neuspeha EU u vezi problema sa talasom izbeglica i podvlači da zid koji je podignut na mađarsko-srpskoj granici ne predstavlja njenu zamisao Evrope.

"Zbog teškog stanja na Bliskom istoku i u Africi će masovnih bekstava biti još narednih par godina", naglasila je Mikl-Lajtner u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Zbog toga je, kako je navela, važno da Evropa sada brzo deluje, kako bi se uzroci bekstva uklonili.

"Ili će Evropa biti jedinstvena, ili će doživeti neuspeh po pitanju izbeglica. Ako nacionalisti preuzmu prevlast mogao bi brže, nego što mnogi veruju, biti kraj sa mirnom Evropom", upozorila je Mikl-Lajtner.

Prema njenim rečima ne može biti da je deset članica EU suočeno sa 92 odsto zahteva za dobijanje azila.

"Meni je svako sredstvo pravo koje će ostalih 18 država naterati da preuzmu odgovornost. Ukidanje dotacija je jedna mogućnost, ali sam otvorena za sve ideje", ukazala je ona.

Mikl-Lajtner je kritikovala zid koji je Mađarska podigla na granici prema Srbiji ističući da to ne odgovara njenoj zamisli od Evropi.

"Trebalo bi pre svega osobljem kontrolisati spoljne granice. Iluzija je misliti da će izbeglice zaustaviti zidovi i žice. Oni pronalaze puteve da prevaziđu te prepreke", kazala je Mikl-Lajtner.

XS
SM
MD
LG