Dostupni linkovi

Blokada vozova izmedju Pariza i Londona


Šest vozova Eurostara na relaciji Pariz-London noćas je bilo blokirano ili su se vratili na mesto polaska, pošto je objavljeno da se unutrašnjosti tunela Lamanš nalazi više izbeglica.

"Pet vozova Eurostara blokirano je na ulazu u tunel, jer na francuskoj strani, na pruzi ima nepoznatih lica", rekao je noćas jedan zvaničnik Eurostara.

Kotild, Francuskinja koja živi u Londonu, rekla je agenciji Frans pres da su putnici Eurostara ispred tunela Lamanš čekali četiri sata i da su videli policajce koji su se "užurbano" kretali u i oko voza.

"Nismo videli izbeglice, ali znali smo da ih ima svugde, pa i na krovu voza, i zato se čekao helikopter, kako bismo bili sigurni da ih tamo više nema", rekla je ona.

Kasnije se jedan voz vratio u Pariz, a četiri su ipak stigla do Londona, rekli su izvori iz Eurostara.

Osim toga, jedan voz Eurostara iz Pariza nije krenuo za London, a jedan zvaničnik rekao je da je "situacija komplikovana".

U gradu Kaleu, na francusloj strani Lamanša, trenutno se nalazi oko 3.000 izbeglica, uglavnom iz Afrike, koji pokušavaju da se domognu Velike Britanije.

Krajem jula zabeleženo je oko oko 2.000 ilegalnog pokušaja prelaska tunela Lamanš, a samo u poslednjih nekoliko dana izmedju 100 i 200. Stradalo je najmanje devet osoba.

XS
SM
MD
LG