Dostupni linkovi

Većina Čeha bi žrtvovala i šengenski prostor da zaustavi izbeglice


Velika većina Čeha, čak 78 odsto, pristala bi da se u Evropi ukine šengenski prostor i obnove granice sa klasičnom kontrolom, samo da se zaustavi izbeglički i imigrantski talas u Češku, pokazala je anketa agencije Fokus. Izbegličku krizu u Evropi kao veliki problem označilo je čak 87 odsto anketiranih, dok problem ne vidi svega dva odsto Čeha.

Izbeglice i imigrante Česi bi zaustavljali obnavljanjem klasičnih granica u Češkoj i Evropskoj uniji, dakle suspenzijom šengenskog prostora što odbija češka vlada. Više od tri četvrtine - 78 odsto učesnika u anketi slaže se sa povratkom granice bez obzira na to što bi bila ograničena i njihova današnja sloboda kretanja.

"Iako medju stanovništvom registrujemo nešto volje da se pomogne izbeglicama, preovlađujuće osećanje je strah. Strah od drugačijeg ili nepoznatog", prokomentarisali su rezultate ankete sociolozi agencije Fokus.

Čitavih 94 odsto Čeha smatra da bi Evropa trebalo da izbeglice vraća u njihov region a 61 odsto veruje da bi Evropa trebalo da im pomogne ali u njihovoj zemlji porekla.

Skoro polovina Čeha, 44 odsto, izjasnila se protiv toga da češka država pomaže izbeglicama, a Česi za razliku od Poljaka i Slovaka odbijaju pomoć ne samo muslimanima, već i hrišćanskim izbeglicama sa Bliskog istoka koje spasavaju goli život pred Islamskom državom.

Oko 57 odsto anketiranih nije zadovoljno kako se prema izbegličkoj krizi postavila vlada češkog premijera Bohuslava Sobotke iako je Češka prihvatila da u naredne dve godine prihvati svega 1.500 izbeglica i to 1.100 koji su već na teritoriji EU u kampovima u Grčkoj i 400 koje će Češka odabrati sama u prihvatnim centrima medju izbeglicama iz Sirije i Iraka.

XS
SM
MD
LG