Dostupni linkovi

Baronesa Joyce Anelay u posjeti BiH


Specijalna predstavnica premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima baronesa Joyce Anelay dolazi u prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, kako bi se susrela s organizacijama koje pružaju podršku preživjelima seksualnog nasilja u ratu.

Posjeta Anelay označava podršku koju vlada Velike Britanije pruža naporima postkonfliktnog društva kao što je BiH, u okončanju strašne nesreće seksualnog nasilja u sukobima.

Anelay će se u Zenici susresti s predstavnicima šest nevladinih organizacija, Medica Zenica, Udruženje žene Banja Luka, Viva žene Tuzla, BIRN, TRIAL i PCRC, koje rade širom BiH na pružanju podrške preživjelima ratnog seksualnog nasilja.

Tema razgovora bit će postignuća i izazovi u radu navedenih organizacija, ali Anelay će imati i priliku čuti kako se lekcije naučene u BiH mogu primijeniti na ostale dijelove svijeta, gdje je također došlo do takvih zločina.

Anelay će također posjetiti i Resursno-konsultativni centar Maya u Zenici, koji je izgrađen uz pomoć Velike Britanije, a koji pruža 24-satnu podršku preživjelima seksualnog nasilja i njihovim porodicama, gdje će razgovarati s nekim od korisnika, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

XS
SM
MD
LG