Dostupni linkovi

Crnadak apelova da se ukine zabrana na izvoz mlijeka u EU


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak javno je apelovao na sve predstavnike EU da bude ukinuta zabrana i omogućen izvoz mlijeka iz BiH svima onima koji su uložili mnogo novca i rada i ispunili visoke standarde EU.

On je naglasio da je, osim materijalne štete, ovom zabranom "nanesena šteta i evropskim snagama i evropskoj ideji u BiH, jer je izvoz zaustavljen uprkos činjenici da su svi visoki standardi EU i veoma komplikovane procedure zadovoljene".

Crnadak je učestvovao na Bledskom strateškom forumu 2015. koji je pod motom "Vizije novih partnerstava" održan danas i juče na Bledu, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Slovenije i Centra za evropsku perspektivu (CEP), saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak je učesnicima konferencije prenio nezadovoljstvo privrednika i uopšte građana BiH koje je izazvano odlukom o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u EU.

"Mehanizam koordinacije posebno je značajan jer se, osim uloge institucija na nivou BiH, mora precizno definisati i uloga Republike Srpske i Federacije BiH koje će kroz svoje institucije i organe provoditi veliki dio reformskih zahvata", rekao je Crnadak.

XS
SM
MD
LG