Dostupni linkovi

EU zabrinuta zbog hapšenja britanskih novinara u Turskoj


Evropaka unija je izrazila danas zabrinutost zbog hapšenja dvjice britanskih novinara u Turskoj.

"Zabrinuti smo zbog nedavnog hapšenja novinara Vice News-a u Turskoj na bazi optužbi za terorizam" saopštila je portparolka diplomatske službe EU Maja Kocijančić.

Turski sud podigao je danas optužnicu protiv dvojice britanskih novinara iz Vice News-a, i njihovog prevodioca za "pomaganje terorističkoj organizaciji" i naredio njihovo zadržavanje u pritvoru.

Novinar Jack Hanrahan i snimatelj Philip Pendelberi i njihov prevodilac, Iračanin, privedeni su u četvrtak dok su izvještavali iz Dijarbakira, glavnog grada sa većinskim kurdskim stanovništvom na jugoistoku Turske, gdje su ponovo izbili sukobi između snaga sigurnosti i kurdskih pobunjenika.

Jedan sudski zvaničnik rekao je da je sud u Dijarbakiru danas naložio da se njih trojica zadrže u pritvoru. Vice News, čije je sjedište u Njujorku, je u saopštenju kritikovao odluku o hapšenju njegovih novinara i naveo da su optužbe protiv njih "neosnovane i alarmantno netačne".

"Vice News najoštrije osuđuje pokušaje turske vlade da ućutka naše novinare koji su slali važne izvještaje iz tog regiona", rekao je Kevin Satklif, šef programa za Evropu i dodao da rade sa vlastima da ubrzaju njihovo oslobađanje.

Njihov advokat rekao je za BBC da ih je policija ispitivala o navodnim vezama sa "Islamskom državom " i kurdskim borcima. Oni su odbacili optužbe.

XS
SM
MD
LG