Dostupni linkovi

Aktivisti iz Srbije i Mađarske presjekli žičanu ogradu na granici


Pokretači inicijative "No Fences in Europe" (Ne granicama u Evropi) i "El Camino de Balkan" (Balkanski put) danas su simbolično presjekli žičanu ogradu na granici Mađarske i Srbije, i poručili da zidovi ne smijeju da postoje u Evropi u 21. vijeku.

Milica Mančić Stojković, novinarka i književna prevoditeljica iz Beograda, pokretačica inicijative "No Fences in Europe", kazala je da su zidovi između država simboli mržnje, podjela među ljudima i da su antievropski.

"Ko se ovjde ograđuje? Da li je Srbija u logoru, ili je Mađarska u logoru, čitava ograda podsjeća na logor? Nedavna smrt 71 izbjeglice posljedica je politike koja postavlja ograde", kazala je Milica Mančić Stojković.

Đerđ Kakuk (Gyorgy), novinar i političar iz Budimpešte, autor projekta "El Camino de Balkan" rekao je da ograda "mora da nestane".

"Ako se prema izbjeglicama ponašamo kao da su životinje, onda u stvari mi postajemo životinje. Zaustavimo ludilo, pokažimo solidarnost!", poručio je Kakuk.

On je rekao da svijet, umjesto podizanja ograda, treba da učini sve da prestanu ratovi u zemljama iz kojih dolaze izbjeglice.

"Ograda je beskorisna, neupotrebljiva i antievropska. Ona ima i drugo značenje i predstavlja gigantski 'srednji prst' Mađarske prema Srbiji i Makedoniji", kazao je Kakuk.

Policija je prisustvovala sječenju ograde, ali nije intervenisala, osim što je legitimisala Kakuka.

Akcija je održana kod ograde na mjestu gdje pruga Horgoš-Segedin prelazi iz Srbije u Mađarsku.

XS
SM
MD
LG