Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kalaba zadovoljan ishodom sastanka o mlijeku u Briselu


Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da je zadovoljan ishodom današnjeg sastanka u Briselu sa evropskim partnerima o problemu izvoza mlijeka i da očekuje da bi iduće sedmice, nakon sastanka nadležne sekcije Stalnog odbora za lanac ishrane, mljekari iz BiH mogli bez ikakvih smetnji izvoziti svoje proizvode u EU.

"Evropski partneri potpuno su opredijeljeni da se ovo pitanje završi što prije. Zbog toga će sastanak nadležnog komiteta biti održan ranije nego što je prethodno planirano. Na tom sastanku se odluka donosi prostom većinom i niko nema pravo veta", rekao je Kalaba Srni.

On je uvjeren da će ishod sastanka nadležne sekcije Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja, koji bi trebalo da bude održan 9. ili 10. septembra, biti pozitivan za BiH, jer neće biti potrebno objavljivati tu odluku, već će se, po automatizmu, vratiti ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti svoje proizvode u EU.

Evropska komisija suspendovala je prije nekoliko dana proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.

XS
SM
MD
LG