Dostupni linkovi

Drugi ukrajinski gardista umro od posljedica sukoba u Kijevu


Foto: Rojters
Foto: Rojters

Drugi pripadnik Ukrajinske nacionalne garde umro je od povreda zadobijenih prilikom sukoba ispred zgrade ukrajinskog parlamenta u ponedjeljak u Kijevu.

"Dimitrij Slastikov je umro od povreda nakon jučerašnje ekslozije od bačene granate" naveo je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na Twitteru 1.septembra.

Premijer Arsenij Jacenjuk, okrivio je ultranacionaliste za nasilje koje je takođe uzrokovalo i povrede još 140 osoba koje su hospitalizovane.

U obraćanju naciji televizijskim putem, Jacenjuk je naveo da su demonstranti desnice "gori" od proruskih separtista na istoku Ukrajine sa kojima vode građanski rat od aprila prošle godine, jer kako je rekao njihovo nasilje se provodi "pod izgovorom patriotizma".

Svjetske sile uključujući SAD, Njemačku, Rusiju i EU takođe su osudile jučerašnje nasilje u Kijevu i apelovli na ukrajinsku vladu da nastavi sa decentralizacijom vlasti kroz mjere dogovorene mirovnim sporazumom iz Minska.

Jučerašnji protesti protiv predsjedničkog zakona kojim je predviđena veća autonomija za pobunjeni istok Ukrajine, pretvorili su se u nasilje kada su pripadnici ekstremne desnice ispalili granatu koja je odnijela život dvojice pripadanika Nacionalne garde i ranila još 140 osoba.

XS
SM
MD
LG